Site icon Uutiset Wiki

Miksi käydä saunassa? – saunomisen 8 terveysvaikutusta

Suomalaiset ovat aina olleet kovia saunomaan. Tälle voi olla monta syytä. Saunan kuumuus tuo mukavaa tasapainoa aina niin kylmiin talviin, mutta ne ovat myös oiva paikka rentoutua, vähentää stressiä ja nollata aivoja.

Moni ei välttämättä tiedä sitä, mutta saunomisella on myös monia oikeita terveysvaikutuksia, jonka vuoksi sitä ei kannata lopettaa, jos siitä on tullut jo rutiini.

Liikaa aikaa saunassa ei kuitenkaan kannata viettää, sillä liika saunominen voi kääntyä haitalliseksi. Jos kuitenkin tykkää saunoa pitkiä aikoja, on hyvä tulla välissä happihyppelylle ja tehdä jotain muuta.

Tällöin voi esimerkiksi kokeilla onneaan rahapelien parissa. Jos kiinnostaa, löydä Brite kasinot ja pidä pieni hengähdystauko kuumista löylyistä.

Miksi saunominen sitten oikeasti kannattaa? Tässä jutussa käymme läpi saunomisen lukuisia terveyshyötyjä.

Saunomisen terveysvaikutukset

1) Kokonaisvaltaisen terveyden, hyvinvoinnin ja suorituskyvyn parantaminen

Ei ole yllättävää, että saunojat mainitsevat usein stressin lieventämisen yhtenä merkittävimmistä hyödyistä. Tutkimukset osoittavat, että iso osa sairauksista (esim. sydänsairaudet) liittyvät ainakin osittain stressiin.

Säännöllinen saunominen parantaa sydän- ja verisuoniterveyttä monien muiden terveyshyötyjen ohella.

Lyhyesti sanottuna sanottuna säännöllinen saunominen on hyvä lisäys omasta terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtimiseen.

2) Parantaa sydämen terveyttä

Infrapunasaunan tai perinteisen saunan korkeissa lämpötiloissa iho lämpenee ja kehon sisälämpötila kohoaa. Tämän seurauksena ihon lähellä olevat verisuonet laajenevat ja sykea kohoaa.

Tutkimusten mukaan syke voi nousta 60-70 lyönnistä per minuutti jopa 110-120 lyöntiin minuutissa, ja saunomisen sekä jäähtymisen jälkeen se voi puolestaan laskeutua normaalin alapuolelle.

Säännöllisen saunomien on osoitettu vähentävän kuolemaan johtavia sydänkohtauksia sekä pienentävän aivohalvauksen sekä verenpainetaudin riskiä.

3) Eroon myrkyistä

Saunan lämpötilasta johtuen kehon lämpötila nousee. Tämä johtaa useimmiten hikoiluun, jonka tarkoituksena on kehon viilentäminen. 99 % tuosta hiestä on vettä.

Syvä hikoilu auttaa kuitenkin vähentämään lukuisten eri myrkyllisten kemikaalien pitoisuuksia kehossa. Niitä ovat esimerkiksi:

Näitä kemikaaleja ei voi välttää, sillä ne vain imeytyvät ihmisten kehoon ympäristöstä.

4) Parempi ja syvempi uni

Saunassa käyminen voi saada aikaan syvemmät ja levollisemmat unet. Endorfiinien vapautumisen lisäksi myöhään illalla kohonnut kehon lämpötila laskee nukkumaan mennessä.

Tämä hidas, rentouttava endorfiinitasojen väheneminen on avainsasemassa unen saapumisessa. Näin ollen saunojat ympäri maailmaa nauttivan iltasaunan rauhoittavan lämmön tuomista syvistä ja erittäin rentouttavista unista.

5) Taistelu sairauksia vastaan

Kun keho altistuu saunan lämmölle ja höyrylle, se tuottaa nopeammin valkosoluja, mikä puolestaan auttaa tappamaan viruksia ja torjumaan sairauksia. Näin ollen saunominen auttaa taistelemaan vilustumista vastaan.

Lisäksi saunominen lievittää vilustumisen tai allergioiden aiheuttamia poskionteloiden tukkoisuuden epämiellyttäviä oireita.

6) Saunominen puhdistaa ihoa

Lämpökylpy on yksi vanhimmista kauneus- ja/tai terveysstrategioista ihon puhdistamisessa.

Kun keho alkaa tuottaa hikeä hikoilun seurauksena, iho puhdistuu ja kuolleet ihosolut korvataan. Tämä puolestaan pitää ihon paremmassa kunnossa.

Hikoilu auttaa huuhtelemaan bakteerit ulos epidermaalisesta kerroksesta sekä hikikanavista, ja tällainen huokosten puhdistaminen parantaa hiussuonten verenkiertoa. Se taas tarjoaa pehmeämmän ja paremman laadun iholle.

7) Stressin lievitys

Saunan lämpö auttaa ihmistä rentoutumaan ja se säätelee veren kortisolitasoja. Kortisoli on hormoni, jota vapautuu ihmisen stressaantuessa, ja liian korkea kortisolitaso voi johtaa lukuisiin terveysongelmiin, kuten pulmiin immuunijärjestelmässä, uupumukseen tai unihäiriöihin.

Saunominen alentaa veren kortisolitasoja ja stimuloi serotoniinin tuotantoa. Serotoniini on ns. “onnellisuushormoni”, joka saa ihmisen tuntemaan olonsa hyväksi.

8) Saunominen auttaa palautumaan treeneistä

Sauna rentouttaa lihaksia ja lievittää kipuja sekä lihaksissa että nivelissä. Saunan tarjoamassa korkeassa lämmössä elimistö vapauttaa endorfiineja, jotka voivat vähentää kipua merkittävästi.

Kun kehon lämpötila kohoaa, verisuonet laajenevat, ja se lisää verenkiertoa. Verenkierron kiihtyminen puolestaan nopeuttaa kehon luonnollista palautumisprosessia.

Fyysisen aktitivteetin jälleen kannattaa käyttää saunan lämpöä ja höyryä lihasten rentouttamiseen, mutta myös kipujen lievittämiseen ja maitohappojen poistamiseen.

Saunomisen riskit – onko niitä?

Vaikka saunomisella on mahtavia terveyshyötyjä, liittyy siihen myös muutamia riskejä, jotka on hyvä pitää mielessä löylyihin mennessä. Niitä ovat esimerkiksi:

Riskit ovat kuitenkin edelleen olemassa. Niitä ovat:

Näiltä riskeiltä voi onneksi suojautua helposti muutamien varotoimenpiteiden avulla, joita ovat esimerkiksi:

Kun nämä muistaa, tulee saunomisesta jossain määrin turvallisempi ja miellyttävämpi kokemus. Eikä saunomista kannata jättää väliin, sillä siihen liittyy monia hyviä puolia.

Exit mobile version